luni, 5 aprilie 2010
Aparatul minune.....
va prezentam aparatul minune: da gauri..., bate cuie..., face si paine. :D
Mare afacere de ceva vreme in tarisoara noastra, romanica. (folosesc minuscule si nu majuscule din cauza celor care mi-au provocat repulsie fata de aceasta minunata tara). Scuze, dupa cum spuneam, mare afecere la noi in tarc, mai toti bisnismenii s-au apucat de facut paine. asa si...? se intrec in cele mai naturale sortimente de paine naturala plina de gluten , E-uri, coloranti si conservanti. Noi, romani, niciodata nu am tinut cont de aceste "ingrediente magice" create spre a face paine din nimic si a-i imbogati pe patroni de brutarii, si am cumparat si consumat nelipsita paine. Insa nesimtirea acestor industriasi nu mai are limite: de cate ori romanul e in sarbatoare si creste consumul de paine, scade si calitatea acesteia.
2010... sarbatoarea Invieri Domnului... mare agitatie.... curatenie de primavara, cumparaturi peste cumparaturi(multe inutile), cozonac, pasca oua rosii, sarmale, drob, miel, etc si nelipsita paine... Romanu "face provizii" si asa ca in Sambata Mare cumpara paine sa-i ajunga 2-3 zile, plus ca mai vin si neamurile in vizita, deci fara numar ca sa fie .... Brutarul speculeaza momentul si creste productia de paine..., cum? ca doar nu o cumpara alte utilaje mai mari sau ar dubla personalul? INJUMATATES-TE TIMPUL DE COACERE... si painea noastra cea de toate zilele ajunge pe mesele gatite de sarbatoare, necoapta, cu miezul coca de se lipeste pe lama cutitului.
Ce facem tati, ne batem joc? Unde e painea aia de care ne povestea I. Creanga? doar citeai si ti-se umezeau buzele de pofta... Am pierdut-o ... foaret putini oameni isi mai permit luxul de a face o paine in casa, paine cu coaja de doua degete, rumenita, cu miezul copt si pufos ca de cozonac.
Pe vreamea cizmarului stateam cu orele la coada la brutaria CAP-ului sa iau paine de vatra, paine care se dadea doar pe bonuri obtinute de lucratorii pamantului in urma trudei lor pe ogoarele republicii.... Asta era paine!!! nu guma de mestecat ce ne este servita pe post de paine de 20 de ani incoace...
Ca sa nu uit ideea: acest aparat, descoperit de ceva vreme, face o paine extraordinara (rumena, coapata, doar cu apa, sare, faina si taic adica drojdie).
Adio paine de brutarie....
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu